Rogillio Durfort (Suriname)

Rogillio Durfort

Rogillio Durfort (43), ict’er en personal trainer

‘Ik laat mij inspireren door allerlei kookboeken. Ik kook nu veel met de tajine, een traditionele kookpot uit Noord-Afrika die wordt gebruikt voor de bereiding van suddergerechten. Als ik boodschappen doe bij de Albert Heijn denk ik na over welke ingrediënten ik kan gebruiken voor de tajine.’

‘We waren thuis met zijn vieren en hadden het niet breed, maar dat zag je niet af van het eten op onze borden. Mijn moeder maakte van koken een feestje. Als ik bij haar eet, smaakt het niet zoals vroeger maar het is nog lekkerder. Zij is mijn grote voorbeeld voor het koken.’

Heri heri

Heri heri is het gerecht van mijn jeugd. Het is een maaltijd  gemaakt van knollen, wortelen en cassaves met daarbij banaan, vis en een eitje. Het is goedkoop en voedzaam en wordt al jaren op dezelfde manier bereid. Het is een traditioneel gerecht uit de slavernijperiode. Ik heb leren koken van mijn moeder maar ik serveer eten op mooie, feestelijke manier. Dat heb ik geleerd toen ik als kok werkte.’

‘Ik ben opgegroeid in de Spaandammerbuurt, in de Polanenstraat. Het was bijna een dorp, Iedereen kende en lette op elkaar. De tram reed nog niet op de Admiraal de Ruyterweg en Station Sloterdijk werd in 1985 pas voltooid. Wij en een Marokkaanse man en zijn zes dochters waren in de buurt de enige niet-Nederlanders. West was en is nog altijd een smeltkroes. In het Sloterparkbad kwamen alle nationaliteit samen. Ik heb geleerd om met iedereen om te gaan.’

Fitness

‘Ik wil de eerste functional fitnessclub beginnen in Nieuw-West. Het is bewegen zoals de natuur het heeft bedoeld. De trainingen zijn erop gericht om de dagelijkse bezigheden makkelijker en blessurevrij uit te voeren. Het is fitness zonder apparaten, uitgezonderd roeimachine en fiets.’

‘Ik ben personal trainer van Marokkaanse buurtvaders. Ik breng ze weerbaarheid en conditie bij. Het zijn mannen van zestig of ouder die ’s avonds door de buurt lopen en de jeugd in de gaten houden. Ik wil dat ze een voorbeeld zijn voor zowel hun leeftijdgenoten als kinderen. Je bent nooit te oud om je lichaam te onderhouden.’

 Buurtvaders

‘Eens in de twee weken wil ik na het trainen eten met de buurtvaders. Ik wil ze verwennen, het eten is de beloning voor het sporten. Sport kan niet zonder gezonde voeding. Voeding is de kroon en sport is de koning, samen maakt het een koninkrijk.’

‘Ik wil ook met straatschoffies gaan sporten. Marokkaanse en Turkse bewegen te weinig, ik zie bij hen veel overgewicht. Sporten biedt ze de mogelijkheid om andere talenten in hunzelf te ontdekken. Waarom blinken Marokkanen die in Marokko wonen op lange afstanden uit maar die in Nederland niet? Dat talent kan toch niet verdwenen zijn?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *