Jewish Jazz door Mirjam van Dam met Avishai Darash (piano)

  

Mirjam van Dam zal een mini-try-out geven van haar nieuwe programma: Jewish Jazz.
Daarin zingt en vertelt zij over de geschiedenis van de jazz, maar dan niet over de ‘zwarte’ kant (de slavernij), maar over de kant van de Joodse immigranten in Amerika. Zij vluchtten voor pogroms in Polen/Rusland en kwamen vanaf ongeveer 1900 naar New York..  Daar gingen ze aan het werk als schrijvers en componisten. Een aantal beroemde Joodse componisten/muzikanten  zijn bijvoorbeeld Ira en George Gershwin, Irving Berlin, Benny Goodman, Artie Shaw, Dave Brubeck en nog veel meer..
Ze werkten samen met zwarte musici en brachten Hollywood tot bloei. Zelfs de meeste bekende kerstliedjes  als ‘I’m dreaming of a white Christmas’ zijn geschreven door Joodse  schrijvers.
In Jewish Jazz laat Mirjam bekende en minder bekende jazzstandards horen met het verhaal erachter, de invloed van Oost-Europeze klezmer en Joodse religieuze muziek.  
Avishai Darash  zal Mirjam begeleiden op piano.

Onder supervisie van chef André wordt er gewerkt aan een joodse maaltijd. De joodse keuken is verdeeld in melk keuken  en vlees keuken. Er komt een uitgebreide proeverij met onder andere Hummus, Baba Ganoush,  Viskoekjes, Gerookte Zalm en nog heel wat traditionele verassingen uit de joodse melkkeuken.  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *