Thomas Oblak kookt Königsberger Klopse

In de jaren 90 studeerde Thomas Oblak enige tijd in Leiden. Na terugkeer in Duitsland probeerde hij het Nederlands dat hij in die tijd geleerd had te onderhouden. In 2004  verloor Thomas in Duitsland zijn baan en toevallig had men bij IBM in Nederland dringend een ICT-medewerker nodig die goed Duits sprak. Hij verhuisde weer naar Nederland, naar Amsterdam Slotervaart. De cultuuromslag van Duitsland naar Nederland was niet zeer groot, maar wel viel de bureaucratie in Nederland hem tegen. Het openen van een bankrekening bijvoorbeeld was voor hem in Duitsland een makkie geweest, maar bleek in Nederland een onvoorspelbaar probleem…

De maaltijd die Thomas ons gaat voorschotelen heet Königsberger Klopse. Königsberg, het tegenwoordige Kaliningrad was een grote stad in het oosten van Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog hoort het bij Rusland.

Königsberger Klopse is nog altijd een  bekende en geliefde Duitse maaltijd en bestaat uit gehaktballetjes van kalfsvlees in een witte saus met kappertjes.
Als nagerecht maakt hij een ander typisch Duits gerecht: Herrencreme, een vanillepudding met rum en chocolade.

Eet smakelijk!