Heri Heri (Surinaams)

Recept Heri Heri voor 4 personen met een twist

750 gram bakkeljauw
4 eieren
2 rijpe bakbanaan
2 verse cassaves (of een pakje diepvries cassaves)
3 grote zoete aardappels
2 grote tomaten (of 1 rode paprika)
1 ui
1 prei
1 verse gele peper
2 eetlepels tomatenketchup/ tomatenpuree
1 theelepel gemalen laos
1 halve theelepel 5 spices
2 takjes selderie
12 flinke eetlepels olijfolie
Bereidingswijze

De bakkeljauw wassen en in water laten koken tot dat het zoutgehalte naar wens is. De bakkeljauw uitpluizen en laten uitlekken in een vergiet. Hierna vel en graten verwijderen daarna kan je de bakkeljauw uitknijpen om het kookvocht te verwijderen. Prei, ui, peper,tomaat of paprika schoonmaken en in stukjes snijden.

In de hete olie fruit je een teentje knoflook en direct daarna volgt de bakkeljauw. Regelmatig de bakkeljauw omscheppen daarna prei, ui, peper, tomaat of paprika, tomatenketchup, een theelepel gemalen loaos en een halve theelepel 5 spices toevoegen. De bakkeljauw en alle ingrediënten ‘wokkend’ op smaak brenegen en tien minuten op een laag vuurtje laten garen.

Groene bakbanaan schillen en vieren delen (over de horizontale lijn). De rijpe bakbanaan schillen en in tweeën delen. De bananen samen koken, maar apart van de cassaves en zoete aardappels. Voeg zout naar smaak toe. Houd 20 min. aan als leidraad maar check te prikken met een vork. Gaat de vork erdoorheen dan is het gaar.

Zoete aardappels en de cassaves schillen, snij deze in flinke stukken, breng ze aan de kook en voeg zout naar smaak toe. Houd 20 minuten als leidraad voor het koken. Kook de eieren totdat ze hard zijn en pel deze.

Serveer met groenten als kousenband, tajerblad, komkommer of zuurgoed, bakkeljauw en gekookt ei.