Hachis Parmentier (Frans)

Hachis Parmentier voor vier personen:

500 gram rundergehakt
3 teentjes knoflook
1 grote ui
Peterselie
Zonnebloemolie
Boter
Zout/peper
1 kilogram zeer kruimige aardappelen
1 deciliter melk
1 deciliter room
Boter
Nootmuskaat

Bereiding:
Schil de aardappelen en kook ze gaar in een ruime pot water met wat zout. Zet een stoofschotel op het vuur en smelt er een klont boter in. Snipper de uien grof en plet de knoflook tot pulp. Stoof ze samen aan in de hete boter. De uien mogen lichtbruin kleuren.
Voeg het gehakt toe aan de pot, samen met een scheutje olijfolie of wat extra boter. Roer het gehakt regelmatig om, zodat het geen grote homp vlees blijft. Breng het extra op smaak met een snuifje zout en peper van de molen.

Giet de aardappelen af en stamp ze tot puree. Het mag best een puree zijn waar nog kleine stukjes aardappel in zitten. Maak van de gestampte aardappelen een smeuïge puree door er boter, room en melk door te roeren. Kruid de aardappelen met vers geraspte nootmuskaat, wat peper van de molen en een snuifje zout.

Vul een grote vuurvaste ovenschotel met een laag gehakt. Schep daarboven een laag puree en strooi broodkruim over de schotel. Plaats het gerecht onder de hete grill tot het broodkruim een goudbruin korstje vormt (reken 5 à 10 minuten, afhankelijk van je oven).
Alternatief: Je kan de gehaktschotel ook gratineren met gemalen kaas.