De tijd dringt!
Op donderdag 10 januari is de nieuwe avond van Taste of Nieuw-West alweer!
Alles loopt een beetje anders deze maand.
Vanwege de kerstvakantie, dat is een, maar niet in de laatste plaats omdat journalist
Jorge Groen gestopt is met het schrijven van de stukjes over onze smaakmakers!
Heel veel dank voor de mooie, vlot geschreven portretten van de afgelopen 3 smaakmakers,Jorge!
Oerhollandse stamppotjes staan op het menu voor deze maand, zoveel is zeker.
Maar zijn die stamppotjes eigenlijk wel zo oerhollands?
Hutspot bijvoorbeeld, hebben we afgekeken van de Spanjaarden, tijdens de tachtigjarige oorlog.
Toen de Spanjaarden in de haast om te vluchten voor de Prins van Oranje en de vloot van de Geuzen, hun kampementen on aangeraakt moesten achterlaten, evenals het eten in hun kookpotten.
Gretig viel de uitgehongerde Leidse bevolking aan op het gestampte voedsel, dat in de kookpotten was achtergebleven en dat bestond uit wortelen, uien en pastinaken, later vervangen door aardappelen: Hutspot!
“Wat is eigenlijk echt Hollands?”, zegt Eljany Koppe( 32 jaar), een van onze twee smaakmakers.
“Ikzelf stam bijvoorbeeld af van de Hugenoten, mijn voorouders komen uit Frankrijk en jij, (Maikel Huijsman, 28 jaar, onze tweede smaakmaker), zult ook wel niet oerhollands zijn?”
“Wij zijn van oudsher inderdaad het land van de immigranten”, denk ik.
“Nieuw-West bestond voorheen voor 99 procent uit immigranten”, zegt Maikel. Hij heeft hier als beleidsmedewerker van een woningbouwvereniging zicht op. “Maar dat verandert nu langzamerhand. De bevolking van Slotervaart wordt meer gedifferentieerd. En dat is goed, dat versterkt de integratie.”
De stad Amsterdam trok aan hen allebei als een magneet.
Eljany wist niet hoe snel ze als 18-jarige het, in haar ogen, kleingeestige Ermelo kon ontvluchten: ”Iedereen wist alles van elkaar en had over alles een oordeel, verschrikkelijk!
Als je vergeten was iemand op straat te groeten werd dat je nog wekenlang nagedragen!”
Ook Maikel greep als jongen iedere kans aan om in Amsterdam te kunnen zijn.
“Zolang mogelijk thuis blijven wonen, om het geld dat je daarmee uitspaarde in Amsterdam uit te kunnen geven!’’
Dat ze hier zouden studeren stond als een paal boven water.
Eljany deed in Amsterdam onder andere een studie museologie en Maikel studeerde hier aan de Hoogeschool.
Eljany is uiteidelijk webdesigner geworden en om te voorkomen dat ze teveel opgesloten zit tussen vier muren (Daarvoor is ze tenslotte Ermelo niet ontvlucht!), werkt ze een paar dagen per week in een sieradenwinkel.
Maikel, die aan de Hoogeschool onder andere Bouwkunde studeerde, is nu stafmederwerker van Ymere in Almere, en belast met het omgaan met problematische huurders.
Maar ze hebben elkaar ontmoet tijdens de weekenden.
In het uitgaansleven.
Want dan is Eljany DJ en Maikel begeleidt dan buitenlandse artiesten.
Eerst kenden ze elkaar alleen van gezicht,
maar ze zijn nu al twee jaar vrienden!
Stamppot speelde natuurlijk een rol voor ze toen ze jong waren!
“Hutspot met klapstuk, door mijn moeder bereid”, zegt Eljany, “ ouderwets, maar heerlijk!
Nu eten ze zelden nog aardappels.
“Hooguit een keer per twee weken!”, zegt Maikel.
Maar voor Taste of Nieuw-West, kunnen ze niet anders.
Naast alle exotische gerechten dat oerhollandse, bij nader inzien toch niet zo hollandse, gestampte eten!
“Fusion stamppot, dat dan weer wel.”
Drie verschillende stamppotten met een twist!
Caroline Beukman